Hoppa till innehåll

Vill du ha en skarpare kniv? Hur man skärper en kniv

Här är tekniken för att slipa en kniv med en slipsten eller ett slipstål så att du kan få bra och vassa knivar.

Att vässa en kniv som har varit i kökslådan, eller en jaktskniv som har blivit tråkig, är till exempel en 240/1000 brynsten ett bra val för dig som är nybörjare och inte vill investera i väldigt många sorter av brytstenar i början.

Slipsten

Beredning av slipsten

Oavsett vilken typ av slipskniv du har är processen att förbereda den för slipning ungefär densamma.

  • Placera stenen på en fuktig trasa eller handduk så att den inte halkar utan förblir still.
  • Börja med 240-sidan uppåt, börja med grovt och avsluta med finkorn.
  • Fukta slipstenen. Här är några skillnader från slipsten till slipsten. Vissa behöver inte fukt, andra behöver olja, medan andra behöver vatten.
    Använd inte matoljor på brytstenen, men använd en korrekt slipande olja.


Få rätt slipvinkel på kniven

Den bästa vinkeln för att slipa en kniv är 20 ° . Ett enkelt sätt att hitta rätt slipvinkel är att använda halveringstekniken.

Placera kniven vid 90 ° , halvera den sedan till 45 ° och halvera den igen så att du hamnar i en vinkel på cirka 20 ° .

Slipa kniven på stenen

Det viktiga att tänka på när du skär en kniv på en slipsten är att alltid ha samma vinkel.
Börja med den grova sidan av bryggstenen först.

Hitta 20 °  vinkeln och dra långsamt kniven ner och över slipstenen i en jämn rörelse. Börja med slutet och avsluta med knivspetsen.

Gör detta fem gånger. Om kniven är mycket tråkig till att börja med kan du göra det ännu fler gånger.

Vrid kniven och gör samma övning på denna sida.

Vänd kniven igen och gör samma övning, men den här gången börjar du med knivspetsen och avslutar med änden, vrider igen och gör samma övning på andra sidan.

Nu är vi klara med slipstenens grova sida.
Vänd stenen så att du får den finkorniga sidan uppåt och gör alla samma övningar på den här sidan.

Rengör bryggstenen

Rengöring av en sten är enkelt och enkelt, torka av den med en fuktig handduk eller trasa och förvara den på en torr plats.

Slipa kniven med ett slipstål

slipstål

Ett slipstål är ett måste i köket. Detta gör underhållet mycket enklare, medan en stensten är trevlig att använda ibland för större jobb.

Du kan också använda ett slipstål för att ”förfina” kniven efter användning av en brytsten.

  • Håll slipstålet vertikalt med din dominerande hand.
  • Placera kniven vågrätt och upprepa ”halveringstekniken” tills du har en vinkel på cirka 20 grader.
  • Låt kniven glida ner och tillbaka längs slipstålet. Börja med slutet och avsluta med knivspetsen. Upprepa 5-10 gånger.
  • Gör detsamma på andra sidan av kniven.